Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

marți, 17 iulie 2012

Alhambra . Palatele arabe


Acum 160 de ani,când scriitorul francez Theophile Gautier vizita Alhambra,aceasta era aproape o ruină.
Păzite superficial de un regiment de soldați,palatele arabe erau victima intemperiilor și a amatorilor de amintiri,francezi sau englezi,care smulgeau de pe pereți frumoasele ”azulejos”...
Autorul ne spune că se pătrundea în ”Patio de los Arrayanes”(Curtea mirților) printr-un coridor situat într-un colț al palatului lui Carol Quintul.
Dar odată ajuns în acest ”patio”,”ți se pare deodată că bagheta magică a unui vrăjitor te-a adus în plin Orient, cu patru sau cinci secole în urmă”.
Astăzi vizitatorii intră în ”Curtea Mirților”prin ”Puerta del Vino”.
Dar sentimentul de surpriză este același:regăsești atmosfera vrăjită a poveștilor din ”O mie una de nopți” și ești uimit și încântat.
În mijlocul curții se află”alberca”,un mare bazin de apă dreptunghiular,mărginit de două șiruri de mirți.
La fiecare capăt se află,simetric,o galerie de coloane zvelte,ce susțin dantelate arcuri maure.Iar sub fiecare galerie există fântâni arteziene,a căror apă se scurge în bazin printr-o rigolă de marmură.
În partea de nord se înalță, plin de măreție ,Turnul Comarilor , ale cărui creneluri își profilează dantelăria roșie pe minunata limpezime a cerului. În acest turn se află minunatul Salon al Ambasadorilor(el Salon de los Embajadores).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu