Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

luni, 16 aprilie 2012

Catedrala și Capela Regală ( II )

2.Capela Regală (La Capilla Real)


 Lipită de zidul Catedralei se află Capela Regală unde se află mausoleul Regilor Catolici.A fost concepută ca loc de odihnă veșnică,capelă funerară,atașată de catedrală dar fără să se confunde cu arhitectura acesteia.
Este construită cu o singură navă și presbiteriu.
Are o singură fațadă exterioară, celelalte laturi fiind unite cu Catedrala, cu Sagrario și cu Lonja.Zidurile se sprijină pe contraforți și au decorațiuni extrem de diverse și elegante.
Arhitectura sa corespunde așa-numitului ” stil Isabel”(estilo Isabel),o variantă specifică a stilului gotic bogat ornamentat.

  Este Panteon regal pentru Fernando și Isabel,pentru Felipe I și Juana I-a(la Loca) și pentru micul infante  Miguel,nepotul Regilor Catolici.(În capelă se află doar sarcofagele din marmură,cu gisanți; trupurile se odihnesc în cripta de la subsol).

Regii Catolici Fernando și Isabel ,operă a sculptorului florentin Domenico Fancelli,terminată în 1517.


Felipe I și Juana I-a(operă realizată de trei sculptori : Domenico Fancelli,Bartolomé Ordóñezși Pietro de 
      Carona)

  
Undeva ,pe o pagină de Internet(un blog de călătorii) am citit o informație bizară și anume că Regii Catolici au fost înmormântați la Alhambra sub un text care afirma că Allah este unicul Dumnezeu. Nu știu unde a găsit sau a citit autorul asemenea aberație...
Adevărul este altul.
După moartea reginei Isabel ( 26 nov.1504),corpul a fost mutat de la Medina del Campo în Granada și depus provizoriu,conform testamentului, la mânăstirea franciscană din Alhambra.
Când a murit și regele Fernando ( 23 ian.1516, la Madrigalejo(Cáceres),capela regală nu era terminată și corpul său a fost depus tot la mânăstirea franciscană.
Strămutarea corpurilor în cripta de la Capela Regală s-a făcut ,cu mare solemnitate pe 10 dec.1521 la dorința
și în prezența  lui Carlos I.
Iată și cripta regală cu sarcofagele de plumb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu