Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

duminică, 15 aprilie 2012

Catedrala și Capela Regală ( I )

La Catedral y la Capilla Real
 Dacă anumite monumente le-am văzut doar în trecere,admirându-le doar fațadele și citind despre ele în ghidul turistic,am dorit totuși să vedem îndeaproape Catedrala și Capela Regală.

1. Catedrala

Catedrala Reîntrupării din Granada este un edificiu catolic renascentist construit începând cu secolul al XVI-lea.Construirea sa a început sub domnia lui Carlos I și a fost finalizată în 1704 sub Filip al V-lea.
De fapt Regii Catolici,după cucerirea Granadei,și-au dorit o catedrală majestuoasă pe amplasamentul fostei moschei arabe pe care au demolat-o. Arhitecții lor lucrau deja la Capela Regală,care avea să fie panteon regal.

Catedrala,văzută de pe colina Alhambra

Catedrala își are locul în inima orașului, în centrul istoric între Marele Bulevard Columb (Gran Via Colon) și strada Regilor Catolici (Calle Reyes Catolicos), înconjurată de monumente impozante precum Capela Regală (Capilla Real), Bursa(Lonja)și Piața mătăsurilor (Alcaiceria).
Monumentul reprezintă una din culmile artei Renașterii în Spania,îmbinând elemente gotice (planul și bolțile) cu elemente de artă barocă (fațada).


Interiorul : coloane și bolți
                nava centrală(capilla mayor)
                orga


Spațiul inerior al catedralei este foarte vast.Planul este inspirat din arhitectura gotică.Are cinci nave și un transept care nu iese în exterior,care amintesc de Catedrala din Bourges.
Capela majoră(Capilla Mayor) este dominată de o splendidă cupolă de 45 de metri sprijinită pe imense coloane corintiene.Capela este extrem de bogat ornamentată după gusturi mai degrabă baroce decât renascentiste.
ansamblul edificiului este decorat cu numeroase opere de artă și minunate retabluri.
Prin portalul transeptului se accede la Capela Regală,edificiu construit de Carlos Quintul pentru a face din el panteonul Regilor Catolici.
Interiorul catedralei înainte de a se suprima corul)fotografie de J. Laurent(sec.al XIX-lea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu