Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

marți, 20 martie 2012

Granada - un oras cu farmec

Motto: ”Quien no ha visto Granada no ha visto nada”.
Cine nu a văzut Granada nu a văzut nimic”(proverb spaniol).

    Granada a fost din timpuri străvechi un oraș cultural, cu universitate pentru studii coranice, La Madraza, cu poeți, arhitecți și meștesugari. Tradiția culturală s-a păstrat, trecând din generație în generație.
Am străbătut străduțele înguste care păstrează încă farmecul medieval de ”medina” din epoca maură.
    Am admirat fațade monumentale de toate stilurile și din toate epocile: La Madraza, la Capilla Real (capela regală), Catedrala, palatul Alcazar Genil dar și frumoase case cu grădini. În Granada o casă cu grădină se numește”cármen"...



Am trecut pe străduțe unde se vând obiecte de artizanat. Obiecte din lemn, ceramică, metal, sticlă, bijuterii de tot felul, care atrag o mulțime de privitori.
Cele mai frumoase erau obiectele din lemn cu intarsii. Meștesugul se numește ”taracea” și constă în incrustarea în lemn unor fragmante de sidef, scoici sau alte bucățele de lemn colorat.
Tot acest artizanat, compus din măsuțe, platouri de serviciu, casete de bijuterii, suporturi de creioane ,cu modele orientale, se găsește în Alcaiceria, un ansamblu pitoresc de străduțe cu parfum arab, plin de mici prăvălioare numite ”tiendas”.

Străduțe în Alcaiceria.

măsuță cu intarsii

platou

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu