Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

joi, 29 martie 2012

Alameda din Granada (el Paseo del Salon)

1.Paseo del Salon din Granada,iarna

   În trecutul nu prea îndepărtat toate orașele, atât cele mari cât și cele mici aveau un spațiu de promenadă.
Era numit ”bulevard”,sau ”strada mare”,”avenue”(în franceză,”avenida”sau ”alameda”(în spaniolă)...
   Era o stradă largă sau un bulevard lung de câțiva kilometri , mărginit de arbori. Toate orașele Spaniei se mândresc cu cu câte o ”alameda”, care de care mai frumoasă și mai umbrită ,spre deliciul celor care îndrăgesc plimbările pe jos.
   Am avut ocazia ca,în puținele mele călătorii prin lume,să admir Avenue des Champs - Elysees,frumoasa promenadă din La Rochelle și Alameda din Granada.
O descriere frumoasă (din secolul al XIX-lea ) o găsim în cartea lui Theopile Gautier ”Călătorie în Spania”, publicată în 1848.

2.El paseo del Salon ,seara

***
   ”Alameda din Granada este,neîndoielnic,unul dintre cele mai plăcute locuri din câte există pe lume:poartă numele de Salon,nume ciudat pentru o promenadă : închipuiți-vă o alee lungă,cu mai multe rânduri de arbori,de o vigoare unică în Spania, terminată la fiecare capăt de câte o fântână monumentală ale cărei bazine poartă pe umerii lor niște zei acvatici,de o ciudată diformitate și de o fermecătoare barbarie. Aceste fântâni, spre deosebire de majoritatea construcțiilor de acest fel,își vântură apa în pânze mari ce se evaporă într-o ploaie fină și-ntr-o ceață umedă răspândind în jur o minunată răcoare.(...)
O grădină întinsă,împodobită cu fântâni arteziene plină cu arbuști,cu flori,cu mirți, cu tufe de trandafiri și de iasomie și unde întâlnești întregul buchet al florei din Granada,ocupă spațiul dintre Salon și Genil.
   Râul Genil vine din Sierra Nevada,în albia-i de marmură,străbătând păduri de leandri de o neînchipuită frumusețe”
3.Râul Genil curgând prin Alameda (paseo del Salon)
 ***
O minunată și cuprinzătoare descriere!Nu pot scrie mai frumos!
Dar în timpurile moderne spațiul a fost remodelat.El Paseo del Salon s-a transformat în cel mai mare parc din centrul orașului,care dă o nouă imagine unuia dintre spațiile cele mai îndrăgite de locuitorii orașului. S-au cheltuit 3,9 milioane de euro pentru reamenajarea atât a spațiului care trebuia să-și mențină aspectul istoric de bulevard cât și pentru realizarea unei canalizări care să permită evitarea unor posibile inundații.

4.Râul Genil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu