Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

marți, 27 martie 2012

Strada Zacatin

 1.Theophile Gautier
”Călătorie în Spania”

...
”Strada Zacatin, ce și-a păstrat numele său maur,leagă Vivarambla de Plaza Nueva.
Pe această stradă,mărginită de străduțe laterale și acoperită cu”tendidos”de pânză,se desfășoară și forfotește întregul negoț din Granada . Pălărierii,croitorii,marochinierii,ceaprazarii și negustorii de stofe ocupă aproape toate prăvălioarele ce cunosc încă rafinamentele luxului modern și care amintesc de vechile hale din Paris.La orice oră din zi strada Zacatin este plină de oameni.”(ed.1983,pag.180)

 

2.Ghidul turistic:

Inainte,această stradă se întindea de la Plaza Bibarrambla până la Plaza Nueva,desfășurându-se paralel cu râul Darro,înainte ca râul să fie acoperit. Totuși,la începutul sec.al XIX-lea ,a dispărut partea superioară când s-a retrasat Gran Via.
”Zacatin” înseamnă”piața de haine”(mercado de ropa) și aici se vindeau textile și pânză în partea inferioară în vremea arabilor,când existau doar câteva case pe malul râului....
După 1941 pentru a se crea o mai bună ordine s-a reorganizat totul și pentru fiecare activitate s-a creat o zonă distinctă.Argintarii au fost mutați la intrarea principală în Alcaiceria.
***
Acum în Alcaiceria sunt multe prăvălii cu suveniruri dar înainte era un mare bazar unde se fabrica și se vindea mătase.Numele derivă de la ”cesar”(împărat) pentru că împăratul Iustinian a acordat arabilor privilegiul de a fabrica și vinde mătase.

3. În noaptea de 19 iulie 1843 s-a produs un incendiu în una din casele de pe strada Mansones în care se fabricau lumânări și întreg bazarul original s-a transformat în cenușă.Foarte curând a fost reconstruit dar nu a mai recuperat niciodată importanța sa ca bazar.(Guia de Granada de Sarah)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu