Despre mine

Fotografia mea
Veselă, sociabilă, visătoare

marți, 17 aprilie 2012

Darro și Genil ( I )

Darro și Genil

Darro la trecerea sa prin centrul orașului Granada.
  
Note de lectură
   Despre Darro și Genil citisem cu mulți ani în urmă în puținele cărți de călătorii publicate de cei care au avut norocul să viziteze Spania prin anii  ”70. Eu una n-am reușit să cumpăr decât două :”Spania” de Petre Lascu și ”Acea fată frumoasă”de Radu Tudoran.
   Cartea în care am citit pagini fermecătoare despre Spania secolului al XIX-lea este cea a lui Theophile Gautier,din care voi cita fragmentele care mi-au plăcut în mod deosebit:
   ”Granada este clădită pe trei coline,la capătul câmpiei Vega;Turnurile Roșii(Torres Vermejas),numite astfel din pricina culorii lor și despre care se spune că ar fi de origine romană sau chiar feniciană,sunt așezate pe prima și cea mai joasă dintre coline;Alhambra,care-i un întreg oraș,acoperă cea dea a doua și cea mai înaltă colină,cu turnurile sale pătrate, legate între ele prin ziduri înalte...închizând între ele grădini, păduri, case și piețe. Albaicinul este așezat pe cea de a treia colină ,despărțită de celelalte print-o râpă adâncă, plină de ierburi, de cactuși, de arbori de fistic, de rodieri, de leandri și de tufe de flori, în fundul căreia se rostogolesc apele râului Darro, cu o repeziciune de torent alpestru. Darro,râul ce duce cu el praf de aur,străbate orașul când sub cerul liber,când sub pe sub poduri,atât de largi și de prelungi încât ar merita mai degrabă numele de bolți și merge să se unească în Vega,la mică distanță de promenadă,cu apele râului Genil ce se mulțumesc să transporte argint.Cursul torentului prin oraș se cheamă Carrera del Darro...”
(Op.cit.pag 180)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu